O echipă de la Institutul pentru Fizică şi Tehnologie din Moscova şi de la Neurobotics a reuşit să creeze un algoritm de inteligenţă artificială (AI) care potae să interpreteze undele cerebrale pentru a crea o imagine a ceea ce subiecţii pot vedea în timp real, notează Futurism.
În cadrul acestui studiu, voluntarii au purtat pe cap electrozi în timp ce urmăreau pe un monitor fragmente de clipuri video de câte 10 secunde. Subiectul acestor clipuri a fost clasificat în cinci categorii. Folosind datele oferite de către electroencefalograme (EGG), oamenii de ştiinţă au putut identifica categoria din care făcea parte fiecare clip video.
Cea de a doua fază a acestui studiu a implicat crearea a două reţele neurale artificiale, primul poate să transforme undele electroencefalogramelor în sunete comparabile, în timp ce cel de al doilea poate să genereze imagini legate de trei dintre categoriile studiate pornind de la datele EGG. Atunci când cele două reţele funcţioneză în tandem, EGG poate fi folosit pentru a crea imagini care prezintă cu o accurateţe ridicată ceea ce voluntarii văd în timp real.
„În condiţiile tehnologiei actuale, interfeţele neuronale invazive imaginate de Elon Musk se confruntă cu provocările chirurgiei complexe şi ale deteriorării rapide datorate proceselor naturale – acestea se oxidează şi nu mai funcţionează în doar câteva luni”, a spus cercetătorul Grigorie Rashkov. Sperăm că în cele din urmă putem proiecta interfeţe neuronale mai ieftine, care nu necesită implantare.
Studiul a fost publicat pe serverul bioRxiv.
Citeşte şi:
Reţeaua neurală artificială ”antrenată” cu versuri de death metal
Un arheolog foloseşte inteligenţa artificială pentru a reconstrui textele mesopotamiene
Primul portret realizat cu ajutorul inteligenţei artificiale a fost vândut pentru o sumă fabuloasă
Premieră în inteligenţa artificială: un program de imitare a vocii, folosit pentru un jaf masiv